Faalangst

Kinderpraktijk HiPPO geeft faalangsttrainingen in groepsverband aan kinderen en jongeren die bijvoorbeeld bang zijn om fouten te maken, blokkeren, niet met spanning om kunnen gaan, weinig zelfvertrouwen- of een negatief zelfbeeld hebben.

Wat is Faalangst?

Faalangst is de angst om te falen zonder dat hiervoor een duidelijke reden aanwezig is. Eigenlijk is het vooral angst vooraf. Faalangst heb je alleen als het gaat om een bepaalde ‘taak’ waar een beoordeling op volgt, iets wat van je wordt verwacht (bijv. een rijexamen, een proefwerk of een spreekbeurt). Door angst presteer je minder goed dan je eigenlijk kan.

De kenmerken van faalangst op een rij:

• Verlegen, teruggetrokken of juist agressief.
• Een negatief zelfbeeld: moeilijk om kunnen gaan met complimenten.
• Zweten, rood worden, veel plassen, buikpijn of een hoge hartslag.

De oorzaken faalangst:

• Karaktereigenschap: zoals weinig zelfvertrouwen of een sociale angst. Het kan voortkomen uit de eigen innerlijke drang tot het leveren van presentaties (prestatiemotivatie).
• Presentatiedrang: Faalangst kan optreden als een kind niet voldoet aan bepaalde eisen van de leerkracht of ouders, of als deze de capaciteit van het kind te hoog inschatten.
• Negatieve focus: Faalangst wordt versterkt als de omgeving niet de nadruk leggen op wat het kind goed doet, maar juist op wat het fout doet.

Faalangst behandelingen van Kinderpraktijk HiPPO

Faalangst houdt zichzelf vaak in stand door de manier waarop gedachten, gevoelens, lichamelijke klachten en gedrag op elkaar inwerken. Om die negatieve spiraal te doorbreken, volstaat het niet om maar één van die aspecten aan te pakken. Om faalangst onder controle te krijgen en het zelfvertrouwen op te krikken, is het noodzakelijk om elk van deze 4 aspecten aan te pakken.

  1. Gedachten aanpakken: De gedragstherapie gaat ervan uit dat angst bepaald wordt door de manier waarop men naar een situatie kijkt. Aan de hand van de verschillende stappen uit de techniek van de gedragstherapie, leert men controle te krijgen over negatieve gedachten. We toetsten negatieve gedachte d.m.v. een uitgebreid stappenplan. We praten, relativeren en buigen negatieve gedachten om tot iets positiefs.
  2. Angsten aanpakken: Wacht niet tot de angst vanzelf verdwijnt en spreek met elkaar over faalangst. Wanneer men leert om net datgene te doen wat de angst inboezemt, dan zal het zelfvertrouwen een grote boost krijgen.
  3. Gedrag aanpakken: Perfectionistisch? Vijl die scherpe kantjes af! Het is niet realistisch om als ‘Miss Perfect’ door het leven te gaan. Fouten maken mag. Kinderpraktijk HiPPO helpt om van je fouten te leren en je hierbij niet te laten ontmoedigen.
  4. Lichamelijke klachten aanpakken: De lichamelijke klachten duiken op wanneer het lichaam gespannen is. Het is noodzakelijk om te leren ontspannen. Kinderpraktijk HiPPO biedt effectieve relaxatietechnieken.
Geef faalangst geen kans? Neem contact op

Pak faalangst aan en neem contact op met Kinderpraktijk HiPPO uit Hilversum. Gebruik het online contactformulier of stuur een e-mail naar info(@)kinderpraktijkhippo.nl. We geven binnen 24 uur een reactie. Voor direct contact belt u: 035 – 74 40 238. Ook voor vragen en meer informatie weet u ons te vinden.

CONTACTFORMULIER
Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

 

Top